Van A Naar B, Van Ja Naar Nee!
Nee zeggen is een behoorlijk ingewikkeld proces om aan te leren. Het is echt niet zo dat dit specifiek geldt voor mensen die niet sterk in hun schoenen staan. Velen hebben hier last van. Nee zeggen kan zorgen voor vele bijgedachten: “Als ik nee zeg, wat zal de ander dan wel niet van me denken” “Als ik nee zeg dan zadel ik een ander op met het werk wat ik niet doe” “ Als ik nee zeg ben ik een lijntrekker die niet voldoet aan de huidige eisen” “Ik behoor ja te zeggen, dat heb ik zo geleerd” Dit laatste kan voort komen vanuit een norm die je hebt mee hebt gekregen: bijvoorbeeld: “Als je nee zegt, ga je buiten je boekje, want dat hoort niet.”
Alle gedachten die nee-zeggen met zich meebrengt, bevatten natuurlijk ook waarheden. Er zijn mensen die heel gemakkelijk nee zeggen en daarmee anderen opzadelen met werk. Nee- zeggen levert op dat anderen daar wat van zullen denken. Er zijn lijntrekkers die veelvuldig nee-zeggen. Juist die tegenhangers maken het nee-zeggen extra moeilijk want als je dit steeds om je heen ziet gebeuren, wil je daar zelf niet toe behoren. Die gedachten zijn niet zomaar uit te sluiten. Het lastige echter is ook dat jij vervolgens de persoon wordt, waar altijd de vragen bij terecht komen, want jij doet het toch wel. Bij jou kun je altijd terecht en niets is jou te veel. Dat laatste beeld klopt niet want het verzoek om het te leren, betekent al dat het je zeker teveel is.
Op één gebied ben je overigens heel goed in staat om nee te zeggen, namelijk tegen jezelf. Steeds als je ja zegt op iets wat eigenlijk teveel is, zeg je nee tegen jezelf. Dat betekent dat als je dit omdraait, als je nee zegt tegen iets wat er niet bij kan zeg je ja tegen jezelf. Dat vraagt om goed na te denken over wat er wel of niet bij kan. Dat betekent ook dat je in de eerste instantie een afspraak met jezelf kunt maken dat je niet meteen ja of nee zegt maar gaat aangeven: “Ik ga er even over nadenken of het kan en of ik ook de juiste persoon ben om dit te doen en ik kom er straks op terug.”
Belangrijk natuurlijk is om dit dan ook te doen. Je kunt zelfs een tijd afspreken wanneer je erop terug komt. Niet te lang, want dat geeft teveel input aan je eigen gedachten om toch ja te zeggen als het een nee moet zijn en ook niet te kort, want het is zaak om jezelf zowel als het verzoek serieus in overweging te nemen.
De nee om iets te doen voel je vaak lichamelijk al. Alles verzet zich in je lijf, rugspieren verkrampen en een (lichte) vorm van stress is voelbaar door zweten, een druk op je keel, tintelingen in je hoofd, in je buik. In je gevoel zul je dit ook bemerken. Een gevoel van (lichte) paniek kan ontstaan. Angst, nervositeit etc.
De weerstand en verzet is voelbaar in het lijf. Om die reden is het vaak al verstandig om een moment te nemen om na te denken over het verzoek omdat de gevoelens op zich niet altijd hoeven te betekenen dat ze reëel zijn. Overigens is meteen een flink gevoel van paniek wel reëel en zegt dat je al ver over je grenzen bent gegaan en is nee heel belangrijk is om te zeggen.
Vaak voelt een eerste nee en daarmee een keuze voor jezelf helemaal niet prettig. Het is echt een leerproces om te mogen voelen en ook denken dat dit goed is. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Wanneer je helderheid geeft aan de ander levert dit een duidelijk beeld op over wie jij bent en wat je kan. Zeg zeker Ja tegen de dingen die wel bij je horen en passen. Voel je je juist hartstikke goed, zeg dan gerust ook Ja tegen zaken die uitdagend zijn, waarbij je het gevoel krijgt dat je jezelf daarin wilt ontwikkelen. Dat levert juist aan jezelf op dat je meer door gaat krijgen waar je echt goed in bent en ook wat juist niet bij je past. Daarmee kom je nog meer uit je comfortzone.
Wil je ondersteuning bij het leren nee-zeggen? Maak een afspraak bij The Breaking Wave